Vegetable Garden Reading

The aim for the landscaping of this back garden was to transform it into a more functional Kitchen-Garden, which was also pet friendly. 

The rear section of the garden was re-landscaped using Finnish pine timber sleepers for the raised flower beds. There were 7 beds in total, with dimensions of 3000mm x 1500mm and one course high. New top soil membrane drainage was incorporated into the design to help encourage the vegetable plant growth and the membrane to protect the sleepers. Originally, there were two choices for materials to surround the raised flowerbeds: redbrick or natural paving. Although the redbrick was more time consuming work, it produced an English country garden aesthetic.

There was one more flower bed on each side of the initially raised beds. These were utilised as more natural growing areas for foods such as berries. In addition, it had the potential to be used to grow other foods for the household.

The Glasshouse was removed and the foundations retained for the installation of a new one. A new path leading to the back garden was built, which had a small palisade fence. This fence separated the back section to the front section of the garden; helping prevent the family pet from digging up the plants!

 

 

Hardwood Decking Windsor

This is yet another example of one of our high quality hardwood decking projects. This job was completed a few years ago in Windsor.

A great aspect of the decking is that it was matched to the interior design of the house. This complemented the idea of an ‘outdoor living space’.

The curved bespoke stepped area was challenge to build but successfully achieved the design our client required. The material used was a hard wood called Camuru, which is of Brazilian origin, and has a lovely red sheen to it.

 

As demonstrated, our team has experience with working with a wide variety of materials and we regularly use our experience and creative thinking in order to overcome any challenges as they arise.

 

 

 

 

 

 

Sunken Garden Windsor

A project with a few structural challenges, this sunken garden in Windsor demonstrated the perseverance and resilience of our team.

This garden was completed a couple years ago and was previously just a single staircase leading up to the garden.

To remove to concrete staircase, a 5 m x 4 meter area was dug out of the garden, which was a difficult task. This was because all 3 tonnes of the soil had to be removed by hand and wheelbarrowed through a tight Georgian house on Park street Windsor. 

A contemporary aesthetic was one of aims of the sunken garden project. To achieve this, we added granite bullnose capping frame to the upper walls of the garden. Alongside this, granite bullnose steps and a blue grey granite 400 x 600 slabs were installed on the floor using a specialist pointing grout for a superior finish.

The end result was exceptional and the client was extremely happy that lighting was included into the rendered walls.

 

 

 

Kids Garden Debworth

The client previously had a slightly overgrown garden, with a fence that was overcome by ivy and falling apart. The primary aim of this project was to transform the garden into a family friendly space.

New fencing was installed in place of this. Sandblasted harvest sawn stone was chosen because the material mirrored the interior kitchen. In addition, the brighter colour stone gave the illusion of a larger area. A small paved area at the back was chosen for this, as it was a sun trap.

A mid-sized synthetic lawn was installed for children to play on and enjoy. Therefore, the courtyard-garden achieved our aim in being child friendly.